O voscích

Svíčky jsou staré přes 3000 let a prakticky byly vynalezeny v Egyptě, kde se vyráběly z rákosu, namočeného v živočišném tuku. Postupně se používaly ke svícení i rostlinné oleje, hlavně v Řecku. Tato tradice se dodnes zachovala v tradiční východní liturgii. S rozvojem ropného průmyslu se objevil jako konkurent přírodních zdrojů pro výrobu svíček hojně diskutovaný parafín. Který zase není tak moc úžasný, jak se celé roky zdálo, protože staletími odzkoušené přírodní alternativy parafínu jsou tak nějak výhodnější co se týče ekologie, zdravotní prospěšnosti i délky hoření.

TRADIČNÍ PARAFÍN

Parafín je vedlejším produktem ropného průmyslu, kal, který zůstává na dně sudu, a pak se dále zpracovává, čistí se pomocí rozpouštědel. Parafín, ať už jej nazýváme potravinářský nebo kosmetický, je stále jen látka, pocházející z petrochemického průmyslu. Díky jeho spalování se ve vašem domě nebo bytě uvolňují nebezpečné toxiny, které napadají váš dýchací a nervový systém, mohou působit jako alergeny. Hořením se také uvolňuje oxid uhličitý, skleníkový plyn, spojený s globálním oteplováním. Parafín je často parfemovaný tzv. vonnými oleji, čistě syntetickými látkami, které jsou brány jako hormonální disruptory a barvený syntetickými barvami. Takže taková parfémovaná svíčka z drogerie je celkem slušný ropný nášup.

PŘÍRODNÍ ALTERNATIVY PARAFÍNU

  • Sojový vosk

Sójový vosk je ve svíčkovém businessu uváděný jako zcela netoxická a nekarcinogenní, biologicky pohodově odbouratelná látka. V propagaci se klade důraz na jeho ekologickou bezpečnost a obnovitelnost, navíc je rozpustný ve vodě. Uvádí se, že sójový vosk vylučuje o 90% méně sazí než parafín.

  • Palmový vosk

V několika málo letech se soustavně řeší téma palmový olej. Problematika se týká hlavně drancování pralesů a zabíjení zvířat, kvůli získávání pěstitelských ploch pro palmy. Palmový olej najdeme, ať chceme nebo ne, v množství výrobků, které je více než obrovské. Obsahuje ho například kolem 200 kosmetických složek. Nicméně vedle konvenční produkce této diskutované látky existuje i fair-trade odvětví, které pěstuje palmy bez GMO přísad a vyrábí palmový olej ekologicky. Na rozdíl od sóje, která je jednoletou plodinou, je palma, pěstuje-li se podle zásad bio zemědělství, daleko ekologičtější zdroj oleje pro výrobu vosku do svíček a poskytuje vyšší výnos výrobního materiálu.

  • Řepkový vosk

Je další alternativou parafínu, která je sice přírodní, ale mnohdy velmi diskutovatelná. I když má mnoho obhájců, protože se nepodílí na ničení deštných pralesů a zabíjení orangutanů, je to surovina dost problematická. A to nejen ze zdravotního, ale i ekologického hlediska, obzvlášť díky tomu, že je řepka olejná často pěstována velkými průmyslovými koncerny a hnojena GMO hnojivy. Ty se dostávají do spodních vod a ničí půdu na několik let dopředu a tak znemožňují dobré hospodářské využití zeminy. Poroto je velmi často problém získat řepku v bio kvalitě. Navíc se spojuje čím dál více se vznikem alergiíi. <>Bio řepka olejná se naopak pěstuje např. ve Velké Británii a Francii podle nejpřísnějších pravidel a je tak daleko pěstitelsky náročnější než konvenční. Je-li svíčka vyrobena z bio řepkového vosku, nabízí velmi podobné výhody jako vosk palmový a sójový. Hoří déle než parafín, vylučuje při hoření méně sazí, snadno se čistí, je dobře biologicky odbouratelný a rozpustný ve vodě. Může se často kombinovat s palmovým anebo sójovým voskem.

NEVEGANSKÉ ALTERNATIVY PARAFÍNU

  • Lůj a včelí vosk

Po celá staletí sloužil k výrobě svíček živočišný lůj. Jedná se o materiál, který hoří pomalu a dobře se kombinuje s dalšími složkami, výborně se v něm rozloží vůně éterických olejů. Byly doby, kdy se míchal i s parafínem. Ve svíčkařském průmyslu se také používal velrybí tuk. Dnes se svíčky z těchto materiálů, převážně z etických důvodů, na trhu téměř nevyskytují.

Jednoduše řečeno, včelí vosk je nejdražší a nejčistší vosk, který můžeme vůbec použít k výrobě svíček. Má ale natolik specifickou a silnou vůni, že se nedá moc dobře kombinovat s bylinami anebo éterickými oleji a pokud se používá pro parfemované svíčky, musí se dezodorizovat. Proto se spíše používá jako kosmetický materiál (emulgátor) a hlavně pro výrobu přírodních tělových svící, protože má prokazatelně léčivé účinky.